Weetje - Schaakclub Karpov Deinze
U bevindt zich hier   Home  <   Weetje  

Schaakclub Karpov Deinze

In 1975, ruim 40 Jaar geleden werd in Deinze de schaakclub Karpov Deinze officieel gesticht. Voorheen werden er ook al pogingen gedaan om een schaakclub van de grond te krijgen. Een 10-tal schakers kwamen toen al samen in een café maar schakers zijn geen “verteerders” (toch niet als ze aan het schaken zijn) en het duurde niet lang of ze moesten uitwijken naar Ter Wilgen. Het vlotte daar niet echt en de onofficiële club werd snel begraven.

Een 4-tal dapperen gaf echter niet op en in 1975 werd er een nieuwe poging gedaan. Nu lukte het wonderwel. Eerst werd er een paar jaren geschaakt bij traiteur Carlo Du Pont in het “Oud Gemeentehuis” maar in 1979 verhuisde de club naar het voormalige moederhuis waar nu het 11-dorpencentrum staat. Grote bezielers van de club, welke zijn naam ontleedde aan de toenmalige wereldkampioen Anatoly Karpov waren Albert Vanden Heede en Julien Bijl, de alom bekende bakker uit Petegem. In het allereerste clubkampioenschap werd Albert tweede. Hij werd op de valreep verslagen door Guy Van Quickenborne die zich dus de allereerste kampioen van Schaaklcub Karpov Deinze mocht noemen. Guy die professioneel gevechtspiloot is geweest en ooit nog met de legendarische Moboetoe heeft gevlogen werd de volgende jaren nog 2de en 3de maar een nieuwe titel zat er niet meer in.

De volgende jaren werden een resem andere spelers kampioen met als meest in het oogspringende Jo Gobert die het in 1954 bracht tot kampioen van België. Hij versloeg toen Alberic O’Kelly de Galway, de toenmalige grootmeester schaken. Jo werd 2 maal tot kampioen gekroond in de club, namelijk in 1988 en 1990. In 2001 verloren we onze grote bezieler Albert en het jaar daarop moesten we ook afscheid nemen van Julien Bijl. We moesten noodgedwongen verder zonder onze grote bezielers.

Dit seizoen zijn we dus gestart om onze 40ste kampioen te kunnen bekronen. Wie het dit keer zal worden zullen we pas weten net voor “Karpov meets Karpov”. De grootste slokoppen wat titels betreft zijn Dirk Castelein met 6 titels gevolgd door Eric Lava met 5, Etienne Maes en Astère Coen behaalden er 4. Pieter Van Cauwenberge en Ben Van de Putte, de huidige kampioen, 3. Twee titels waren er dus voor Jo Gobert, Claude Coppens Luc Degryse en Ivan Lenders. Guy Van Quickenborne, Johan De Priester, Rik De Keyser, Rudy De Meulemeester, Christof De Baets en Rainer Servaes behaalden ook een titel.

Sinds 1987 huist de schaakclub in de Berkenlaan in de chalet gelegen tussen de tennisvelden achter de Palaestra. Geïnteresseerden zijn er meer dan welkom iedere dinsdagavond vanaf 19:45. Ontstaan uit een groep vrienden is Karpov Deinze nog steeds een club gebleven waarbinnen het kameraadschap van groot belang is.

Eerste voorzitter van de schaakclub was Urbain Maebe, bekend van de firma Ufttools. Hij werd in 1999 opgevolgd door Astère Lavent uit Astene, die jaren terug met het idee op de proppen kwam om Karpov naar onze club te halen. Een paar jaar geleden gaf hij de fakkel door aan de huidige voorzitter, Rudy De Jaeger.