Weetje - Schaakclub Karpov Deinze
U bevindt zich hier   Home  <   Weetje  

Wereldkampioenschap 2016

Magnus Carlsen versloeg Karjakin met 3-1 in de tiebreak en verlengde zo zijn titel van wereldkampioen. Gemakkelijk was het zeker niet, mooi was het ook niet altijd maar uiteindelijk won Carlsen op een schitterende wijze.

Op de diagram zie je de stelling van de laatste partij. Karjakin met zwart dreigt mat in één maar het is Carlsen die de winnende zet doet, zie jij welke?

De tweekamp begon met 7 remises op rij. Tussendoor liet Sergey enkele kansen op winst onbenut. Eigenlijk moesten we niet verbaasd zijn toen Karjakin op voorsprong kwam door een opeenvolging van roekeloze partijen van Carlsen. Hoewel hij bij positioneel nadeel verder speelde stond hij algauw totaal verloren. Na deze nederlaag bestormde de schaakpers hem met kritische vragen.

Nu stond hij voor de zware taak om na 8 opeenvolgende partijen te winnen van Karjakin. Verder mocht ij geen enkele van de 4 resterende partijen verliezen of hij verloor zijn wereldtitel.

In partij 9 leverden 74 zetten slechts remise op, er resten amper nog 3 partijen om de titel te redden.

De Berlijnse verdediging kwam op het bord in partij 10, erg solide opening gespeeld door de super solide Karjakin. Met een geblokkeerde toren en een paard en pion eindspel leken er geen winstkansen meer te zijn. Toch bleef Carlsen aandringen en na het afruilen kon hij Karjakin tot een overgave dwingen. Eindelijk was de winst binnen.

Twee remises later waren we in de tiebreak beland. Hierin slaagde Carlsen er in de derde partij in om een paard op e3 te posteren. Een doorn in het oog van Karjakin en dit volstond om hem het volle punt te laten pakken. Hoewel een remise in de vierde partij volstond vond Magnus in de diagram dus de winnende zet.

Karjakin kan tevreden terugkijken op zijn uitdaging want eigenlijk won hij dankzij de tweekamp aan elopunten. Carlsen bewees echter sterker te zijn dan zelfs zijn grootste rivalen zijn. Nu rest er dus enkel nog de vraag wie hem de volgende keer zal uitdagen.